Můžete je znovu rozehřát...
|
Med krystalizuje i včelám v plástu - je to jeho běžná vlastnost
|
|
Ne více, než 50 °C!
|
Teplota při rozehřívání nesmí přesáhnout 40-50 stupňů Celsia - aby se nezničily cenné enzymy a další látky v medu obsažené. Lze tak učinit ve vodní lázni nebo teplým vzduchem. Pokud funguje ústřední topení, stačí na něj sklenici s medem postavit a za den či dva je hotovo.
Rychlejší je rozehřátí v elektrické troubě - zkontrolujte ale, jestli minimální nastavitelná teplota nepřesahuje 50 °C!
Franta Špaček na Country rádiu
radí, jak rozpustit ztuhlý med
... anebo napastovat
|
Pastování medu dřevěným hranolem
|
Některé medy (řepkový, květové aj.) mají velkou tendenci ke krystalizování. Opakovaným rozehříváním by se med zbytečně poškozoval - za 3, 4 týdny zase začíná tuhnout...
Takový med se skvěle hodí na pastování.
Není to nic jiného, než pouhé mechanické zpracování medu opakovaným mícháním. Vznikající krystaly tak nemají ostré hrany, které vytvoří velmi tvrdý med, ale jsou zakulacené. Med získá krémovou konzistenci, kterou si dlouhodobě uchovává. Dobře se maže na chleba, rohlík i housku.
Postup je jednoduchý i bez speciálního vybavení: stačí 2-3x denně během krystalizace med krátce míchat (cca 1 minutu). Lze použít kuchyňský hnětač s nástavci na těsto. Jen je potřeba zvolit pomalé otáčky - aby se do medu nepřimíchalo mnoho vzduchu a nevznikla tak medová pěna.
Pastovaný med výrazně zesvětlá - může být až bílý. Změna barvy nastává během míchání.
Rada Franty Špačka z Country rádia
jak napastovat med
|