Termobox na rozehřívání medu

Termobox na rozehřívání medu

fotografie - termobox na rozehrivani medu

Zkušenosti

fotografie - zakladni deska termoboxu Funkční části termoboxu:
  • základní deska, na které jsou zapojeny
    • klasické žárovky jako zdroj tepla
    • ventilátor
    • termostat
  • nosný rošt
  • izolační kryt
  • kontrolní teploměr
fotografie - nakres zapojeni termoboxu Nákres zapojení.

Žárovky používáme klasické o výkonu 100 W.

Zapojení s ventilátorem běžícím trvale je také možné.

fotografie - rost Na základní desku přijde nosný rošt (ze střešních latí a zbytků trámu)...
fotografie - rost s kybly ... a na něj lze postavit kýble s medem...

(Med se vyplatí po 12 hodínách zamíchat; po dalších 12 hodinách je většinou plně ztekucený.)

fotografie - rost se sklenkami ... nebo přepravky se sklenkami.
fotografie - izolacni kryt termoboxu Vše překrývá izolační kryt ze styroduru.

Desky jsou spojeny sešroubováním vruty - bez lepení. Síla materiálu je 30 mm, silnější samozřejmě neuškodí.

Velikost podle používaných nádob a jejich množství. Musí jí ale také odpovídat topný výkon (t.j. topidlo musí po počátečním vyhřátí prostoru pravidelně vypínat).

(Peřina, přehozená přes styrodurový kryt, ušetří spoustu tepla...)

fotografie - termostat Do otvoru v krytu vložíme čidlo termostatu.

Používáme obyčejný bojlerový termostat. Na rozehřívání medu jeho přesnost stačí - nastavenou teplotu spínání je potřeba minimálně zpočátku kontrolovat teploměrem.

fotografie - kontrolni teplomer Teplota rozehřívání je optimální mezi 45-50° C.

Po 12 hodinách je med napůl ztekucený, pouze uprostřed kýblu zůstává zkrystalizovaný. Rozmíchání urychlí další rozehřívání - celkem většinou stačí 24 hodin.

Při nižší teplotě se rozehřívání zbytečně prodlužuje, vyšší může med poškodit.

Žádný učený z nebe nespadl... inspiraci jsem kdysi objevil někde na slovenském webu, bylo využito stejnosměrného proudu 12 V - konkrétní stránku se mi po letech najít nepodařilo :-(.

Zpět na informace pro včelaře.