Zkušenosti |
|
Funkční části termoboxu:
- základní deska, na které jsou zapojeny
- klasické žárovky jako zdroj tepla
- ventilátor
- termostat
- nosný rošt
- izolační kryt
- kontrolní teploměr
|
|
Nákres zapojení.
Žárovky používáme klasické o výkonu 100 W.
Zapojení s ventilátorem běžícím trvale je také možné.
|
|
Na základní desku přijde nosný rošt (ze střešních latí a zbytků trámu)...
|
|
... a na něj lze postavit kýble s medem...
(Med se vyplatí po 12 hodínách zamíchat; po dalších 12 hodinách je většinou plně ztekucený.)
|
|
... nebo přepravky se sklenkami.
|
|
Vše překrývá izolační kryt ze styroduru.
Desky jsou spojeny sešroubováním vruty - bez lepení. Síla materiálu je 30 mm, silnější samozřejmě neuškodí.
Velikost podle používaných nádob a jejich množství. Musí jí ale také odpovídat topný výkon (t.j. topidlo musí po počátečním vyhřátí prostoru pravidelně vypínat).
(Peřina, přehozená přes styrodurový kryt, ušetří spoustu tepla...)
|
|
Do otvoru v krytu vložíme čidlo termostatu.
Používáme obyčejný bojlerový termostat. Na rozehřívání medu jeho přesnost stačí - nastavenou teplotu spínání je potřeba minimálně zpočátku kontrolovat teploměrem.
|
|
Teplota rozehřívání je optimální mezi 45-50° C.
Po 12 hodinách je med napůl ztekucený, pouze uprostřed kýblu zůstává zkrystalizovaný. Rozmíchání urychlí další rozehřívání - celkem většinou stačí 24 hodin.
Při nižší teplotě se rozehřívání zbytečně prodlužuje, vyšší může med poškodit.
|
Žádný učený z nebe nespadl... inspiraci jsem kdysi objevil někde na slovenském webu, bylo využito stejnosměrného proudu 12 V - konkrétní stránku se mi po letech najít nepodařilo :-(.
|
Zpět na informace pro včelaře.
|