Invertní krmivo pro včely(výsledek pokusu, který zjišťoval, zda "inverty" šetří včelám práci) |
||
V posledních letech stoupá zájem včelařů o posezónní ("zimní") krmení včel speciálními hotovými krmnými roztoky - tzv. inverty, invertními krmivy. O jejich výhodách a nevýhodách se vedou rozsáhlé debaty. Jedním z argumentů pro jejich používání je uváděno snazší zpracování krmné dávky včelami. Je to ale skutečně pravda? Přinášíme informace o jednom pokusu, který se tímto tématem zabýval. | ||
V běžném krmení cukerným roztokem dodáváme včelám dvojmocný cukr sacharózu (řepný cukr, C12H22O11). Tu ale včely musí před vlastním využitím jako potravu rozložit na jednoduché cukry - glukózu (hroznový cukr, C6H12O6) a fruktózu (ovocný cukr, C6H12O6), které pak dokáží trávit.
Umožňuje jim to jejich vlastní enzym invertáza, produkovaný hltanovými žlázami, který jako katalyzátor sacharózu rozštěpí. Ta není totiž pro včely ničím neznámým - je naopak běžnou součástí nektaru, u mnoha rostlin dokonce dominantní (i přes 90 %). Invertáza je díky tomu běžnou součástí medu (podrobnosti v boxu vpravo). Štěpení sacharózy dodané včelám v krmném roztoku je však podle názorů některých včelařů "opotřebovává" a rádi by jim tuto práci ušetřili tím, že budou krmit již invertovaným krmivem. Nejde přitom o nijak novou myšlenku - usnadnit včelám zpracování zimního krmení použitím invertů leželo včelařům na srdci už za druhé světové války a v poválečných letech. Recepty na výrobu krmiva, které by obsahovalo pouze jednoduché cukry, se tehdy objevovaly ve včelařském tisku. Téma bylo častým předmětem včelařských diskuzí a polemik - podobně jako dnes. Námět na pokus s invertázou u včel8. - 18. srpna 1948 se ve Státním výzkumném ústavu včelařského v Dole u Libčic konal včelařský vědecký kurz. Jeden z jeho účastníků, označený jako "prof. Š." [pravděpodobně profesor Vendelín Šístek] vznesl tehdy otázku, jestli včely vylučují invertázu i při přijímání potravy, která štěpení nepotřebuje, protože sestává jen z jednoduchých cukrů [ve smyslu: nebo naopak jen podmíněně při požití sacharózy].Tehdejší ředitel výzkumném ústavu,
Včelstva byla na podzim nakrmena čistou glukózou (velmi rychle krystalizuje v tvrdé bílé hrudky - proto se ve včelařské praxi ke krmení nepoužívá). Tedy jednoduchým cukrem, který se už dále neštěpí a včely jsou schopné jej trávit přímo - není potřeba, aby do něj přidávaly invertázu. Teoreticky by tak tento enzym neměl být v zpracovaných zimních zásobách vůbec nalezen. Následující jaro byly glukózové hrudky z plástů chemicky zkoumány - zejména byl právě zjišťován obsah invertázy. Ten se pohyboval mezi 8,2 - 15,8 IN (srovnejte s invertázovou aktivitou vybraných medů v boxu vpravo).
V celém pokusu Svoboda přirovnává produkci invertázy včelami k tvorbě slin u lidí - přidáváme je nevědomky k požívané potravě víceméně bez ohledu na její složení. Nijak neuvažujeme o tom, že bychom si chtěli "ušetřit práci", aby naše tělo nemuselo sliny vytvářet. Obdobná situace nastává podle výše uvedného pokusu i u včel a krmením invertními krmivy jim tedy práci neušetříme. |
||
Zdroje:
|
||
Související stránky:
Výroba invertního krmiva pro včely v roce 1948 Invertní těsto na krmení včel (popis výroby) |
||
|