Postup |
|
Potřebujeme:
- bílý cukr - krystal či krupici
- práškový (moučkový) cukr
- vodu
- kyselinu citrónovou
- vařič, nerezový hrnec, vařečku
- formy na odlévání placek
Přesné množství jednotlivých surovin záleží na tom, jak tuhou hmotu chceme vyrobit.
Dosti tvárné těsto děláme ze 4 kg krystalu, 3-4 kg moučkového cukru, 1 l vody a 5 g kyseliny citrónové.
Suroviny na 1 kg těsta stály v letech 2015-16 cca 13 Kč.
|
|
Vodu přivedeme k varu, přisypeme kyselinu citrónovou a vmícháme cukr krystal.
Směs zahříváme, ale nenecháme připálit.
|
|
Po opětovném přivedení k varu začne přeměna sacharózy.
Roztok silně pění.
|
|
Pěna postupně opadá.
|
|
Cukr je invertován - roztok už jen vaří bez velké pěny.
|
|
Po vypnutí vařiče je čirý.
|
|
Vsypeme moučkový cukr.
|
|
Rozmícháme v roztoku invertu.
|
|
Plníme do forem.
|
|
Necháme chladnout.
|
|
A balíme placky.
|
Žádný učený z nebe nespadl... Inspiroval nás L. Matela, recept máme ze starých časopisů.
|
Související stránky:
Výroba invertního krmiva pro včely v roce 1948
Invertní krmivo pro včely (výsledek pokusu, který zjišťoval, zda "inverty" šetří včelám práci)
|
Zpět na informace pro včelaře.
|